Tekstgrootte
Kan lettergrootte niet verkleinen
Zet lettergrootte op groot
Sitemap
Bevolkingsonderzoek Midden-West Noord-Holland, Flevoland, Utrecht

Wel of niet meedoen

Is het onderzoek gratis?
Meedoen aan het bevolkingsonderzoek is gratis. Het vervolgonderzoek in het ziekenhuis maakt geen deel uit van het bevolkingsonderzoek. De kosten van het vervolgonderzoek vallen onder uw zorgverzekering. Het kan zijn dat u zelf de kosten geheel of gedeeltelijk moet betalen. Dit is afhankelijk van de hoogte van het eigen risico van uw zorgverzekering en hoeveel u hiervan heeft gebruikt. Bespreek dit met uw zorgverzekeraar als u hierover vragen heeft.

Kan ik met mijn rolstoel makkelijk in het onderzoekscentrum komen?
Ja. Neem wel even contact met ons op. Dan maken we een aparte afspraak voor u.

Ik heb een ICD / S-ICD / pacemaker / hartritme monitor / port-a-cath / NVS. Kan ik wel meedoen?
Als u een ICD, Subcutane-ICD (S-ICD), pacemaker, hartritme monitor, port-a-cath of Nervus Vagus Stimulatie (NVS) heeft, kunt u gewoon meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker in ons onderzoekscentrum. Wel adviseren we u om een wachttijd van 6 maanden na plaatsing aan te houden, omdat de plek nog gevoelig kan zijn. Geef bij deelname op de achterkant van de uitnodigingsbrief aan welk type implantaat u heeft. Als u één van bovenstaande implantaten heeft, kunt u dit melden aan de laborant. De laborant kan dan rekening hiermee houden bij het samendrukken van uw borst. U kunt tijdens het onderzoek zelf aangeven als het samendrukken te veel pijn doet.

Ik heb een LVAD. Kan ik deelnemen aan het onderzoek?
Een LVAD is een steunhart/pompje diep, in en om het hart. U kunt deelnemen aan het onderzoek.

Ik heb onlangs een bypass-operatie ondergaan. Kan ik wel meedoen?
Ja, u kunt meedoen aan het onderzoek.
Zeg het wel tegen de laborant die de borstfoto’s maakt.

Ik heb last van pijnlijke borsten. Kan ik wel aan het onderzoek meedoen?
Ja, u kunt meedoen aan het onderzoek. Zeg het wel tegen de laborant die de borstfoto’s maakt. Is de (extra) gevoeligheid van tijdelijke aard, bijvoorbeeld vanwege de menstruatie? Dan kunt u de afspraak verzetten naar een moment waarop u minder last heeft.

Ik heb een borstprothese. Kan ik toch aan het onderzoek meedoen?
Ja, u kunt meedoen aan het onderzoek. Zeg wel tegen de laborant die de borstfoto’s maakt dat u een prothese heeft. Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker en borstprothesen vindt u rechts op deze pagina onder Documenten. Of klik hier voor meer informatie over prothesen en het borstonderzoek.

PIP-implantaten hebben een grotere kans op scheuren, lekken en ‘zweten’ dan andere implantaten. Het is verstandig uw PIP-implantaten hierop te laten controleren voordat u deelneemt aan het bevolkingsonderzoek. Meer Informatie over scheuring en verwijdering van PIP-implantaten vindt u op de website van het IGZ.

Ik twijfel of ik kan of mag deelnemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker.
Als uw twijfelt of deelname mogelijk is, adviseren wij u dit te overleggen met uw huisarts.

Zijn borstfoto's van vrouwen met dicht borstweefsel moeilijk te beoordelen?
Bij vrouwen met heel dicht borstweefsel is er veel klier- en bindweefsel in de borst. Het dichte borstweefsel kan borstkanker op een röntgenfoto verbergen. Hierdoor is inderdaad moeilijker te zien of er borstkanker aanwezig is. Ook hebben vrouwen met zeer dicht borstweefsel iets meer kans op borstkanker dan vrouwen met minder dicht borstweefsel. Binnen het bevolkingsonderzoek wordt daarom onderzocht of met een aanvullende MRI scan borsten met zeer dicht borstweefsel beter te onderzoeken zijn. Dit onderzoek heet de DENSE studie.

Ik gebruik zinkzalf op mijn borsten, kan ik toch meedoen aan het onderzoek?
Gebruikt u zinkzalf op uw borsten en heeft u een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker ontvangen? Dan vragen we u om - zo mogelijk - 2 à 3 weken te stoppen met het gebruik van zinkzalf totdat u heeft deelgenomen aan het onderzoek. Wij adviseren u om deze weken na het douchen de plek waar het om gaat goed schoon te wrijven. Als er geen wondjes zitten op de eerder met zinkzalf ingesmeerde plek, zou u de zinkzalf kunnen vervangen door maïzena (let op: als poeder gebruiken). Door het gebruik van zinkzalf op uw borsten, kunnen er deeltjes van de zalf zichtbaar zijn op de röntgenfoto's. Dit maakt het moeilijker om de foto's goed te kunnen beoordelen. Het hangt af van de duur en de mate waarin de zinkzalf gebruikt wordt, hoe lang het duurt voordat de deeltjes van de huid zijn en de zinkzalf de kwaliteit van de foto's niet meer beïnvloedt.

Ik heb gehoord dat ook door thermografie borstkanker opgespoord kan worden. Kan dit onderzoek niet worden gebruikt in het bevolkingsonderzoek borstkanker?
Nee. Thermografie kan niet worden gebruikt als screeningsmethode in het bevolkingsonderzoek borstkanker. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze methode daarvoor geschikt is. Een thermografie laat temperatuur verschillen in de huid zien met behulp van infraroodopnamen. Infrarood kan niet diep door de huid heen dringen. Tumoren zitten dieper in het weefsel. Hierdoor is deze methode niet gevoelig genoeg om tumoren op te sporen, zeker niet in een vroeg stadium. Op het moment dat er een afwijking wordt gevonden kan dit bijvoorbeeld ook een ontsteking zijn en geen (beginstadium van) kanker. Dit kan onnodig ongerustheid veroorzaken. Thermografie wordt niet vergoed door verzekeringsmaatschappijen. Ook niet in het kader van het BVO. De kosten van het onderzoek komen voor eigen rekening.

In het bevolkingsonderzoek borstkanker wordt alleen gebruik gemaakt van de beste methode om te screenen op borstkanker. Dit is erg belangrijk omdat het bevolkingsonderzoek wordt aangeboden aan een doelgroep ‘gezonde’ vrouwen. We willen zo veel mogelijk onnodige ongerustheid voorkomen. Tot op dit moment is de mammografie de beste manier om een grote groep vrouwen te onderzoeken op borstkanker (Gezondheidsraad, 2014).  Er wordt wel veel onderzoek gedaan naar andere methodes. Bijvoorbeeld naar  mogelijk minder pijnlijke manieren om borstkanker te ontdekken. Als de resultaten van deze onderzoeken bekend zijn, zullen we dit via de website laten weten.

Kan thermografie een mammografie vervangen?
Een thermografie is geen vervanging voor een mammografie. Het zou eventueel in incidentele gevallen mammografie kunnen aanvullen bij het vinden van verdachte aanwijzingen. Mammografie en thermografie zijn twee verschillende methoden die ook verschillende informatie geven. Zo worden tumoren en andere verdachte afwijkingen, zoals verkalkingen, niet direct weergegeven bij thermografie. Informatie hierover staat ook op de website van KWF en Borstkanker Vereniging Nederland.